Uranak (16. januar – Crtica)

piše: Vanja Savić

 

Povela se priča u društvu: ko od kad slavi pravoslavnu, a ko svetsku Novu godinu? Utrkuje se društvo da ispadnu što veći Srbi i da već godinama unazad, posle Božića proslavljaju i pravoslavnu Novu godinu. Nije moje društvo pa se nisam ni uključila u diskusiju, već sam se setila svog detinjstva i komšije sa trećeg sprata: kuvar po zanimanju, radio je godinama u inostranstvu, a posle u nekom elitnom beogradskom restoranu; cenjen i priznat. Bože, što smo mi njega kao deca voleli. On je bio svoj. Božić, slava, Uskrs, znalo se, svi kod njega. Vrata su mu uvek bila otključana, a na stolu i ispod stola, nema čega nije bilo. I svi su bili dobrodošli sem komšije Marka u policijskoj uniformi. A mogao je i Marko da dođe, ali u civilu. Da se vratim novoj godini: 31. decembra je uvek radio, ali zato godišnji uzima od 6. do 15. januara i tada je kuvar u svom stanu. Sedmog januara u ponoć na stolu je celo prase i isto se praktikovalo četrnaestog. Jedne godine, došla je policijska patrola, priveli su komšiju, utišalo se sve i više mu vrata nisu bila otvorena za komšiluk i decu. Svi su znali i ko ga je prijavio i zašto, i znalo se da i dalje on sve to proslavlja u svom stanu, ali samo sa svojom suprugom. Decu nije imao. Nekoliko godina kasnije, taj isti čovek- taster, postao je ktitor crkve. Na sva zvona slavio je Božić i pravoslavnu Novu godinu, i izigravao velikog Srbina. Ali, eto, meni nekako komšija i njegova supruga ostaju u uspomeni kao neko ko je bio svoj zbog sebe, ne zbog drugih i od koga sam naučila važnu lekciju, rekla bih životnu. Pa srećna nam pravoslavna Nova godina i budite svoji.
Dobro jutro.

1

(Foto: www.rtvbn.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s