Uranak (31. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Pre dve godine, na današnji dan, pričali smo o izborima. Tada se svima žurilo da se to obavi, pa da brzo krenemo napred. Slično je i ovih dana, predizborna kampanja je krenula a da nam to niko nije rekao. Oseća se sujeta među političkim protivnicima, gađa se iz svih raspoloživih izbornih oruđa i oružja. Municije ima koliko hoćeš, pešaka, topova, lovaca ili konja i više nego što je potrebno. Jezikom analitičira, municija kojom barataju stranke, sačinjena je od začinjenih informacija ko je kome, kada, šta i kako podmetnuo ili prećutao, zažmurio ili ogluveo. Sve se pamti – zasluge i dela, a ponajviše nedela. Sujeta, kao pratilja od pamtiveka, koristi se i koristiće se u različitim oblicima samo da se onaj koji ju je i probudio onom drugom usadi osećaj niže vrednosti i ubeđenje da ne zaslužuje poverenje birača.
Pre neki dan, priča mi prijateljica koja je inače jedan od naših najboljih stručnjaka u hirurgiji, da je u susretu sa kolegama na drugoj klinici doživela neprijatnost. Dok je za njih bila samo pacijent, šikanirali su je tražeći pečate, papire, izveštaje, nalaze i potvrde. Kad se predstavila kao koleginica rekli su joj da traži neku drugu kliniku i da bi bilo bolje da se obrati svojim kolegama u svetu ako je već toliko uspešna. Šta će ona, još i da bira gde će i ko će da je leči?! Sklonila se, shvatila je poruku. Koleginica koja je ostavila veliki trag u medijima radeći kao spiker i novinar doživela je neprijatnost na poslu da joj polupismene spodobe ukazuju da nije profesionalac
i da je postala višak. I ona se povukla, napisala pet knjiga i sada uživa u vlastitom uspehu. Dokazala je svoju vrednost. Profesor koji je otkrio na ekskurziji da deca vuku dim iz nekih čudnih osušenih biljaka, bio je prijavljen za maltretiranje dece. Sklonio se, otvorio privatnu firmu i sad pravi kućnu hemiju.
Ako ovako nastavim, ispašće da smo se svi negde sklonili ili to tek planiramo da uradimo. A sve to zbog sujete. Ko bi rekao?

Dobro jutro.

1

(Foto: wannabemagazine.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar