Ustanak (25. jul – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Iako bi roditelji ali i profesori voleli da deca čitaju više, ovih dana u jednoj beogradskoj srednjoj školi od čitanja knjiga imaju glavobolju. U pitanju je tek objavljena knjiga, čija autorka je do nedavno bila učenik te škole. Ono što njenu knjigu ne preporučuje jeste sadržaj. Nije u pitanju ništa slično Ruždijevom slučaju, već je devojka pisala o ljubavnim iskustvima sa profesorima ali na malo sočniji način, ako me razumete. Ja knjigu nisam čitao, ali jesam izjavu direktora koji se javno ograđuje od svega što je napisano rečima da sve to nije fer. Zašto se, danas spisateljica, a do juče učenica, nije odmah žalila ako je neko od profesora maltretira, pitao se direktor. Nije se žalila jer joj to nije bilo maltretiranje već zabava, zaključuju retki čitaoci ovog štiva. Čudna zabava, upuštanje sa matorcima u avanturu, a još čudnija odluka tih istih osumnjičenih prosvetara da pristanu na pecanje u mrežu neprihvatljivog ponašanja. Knjigu neću da čitam, a ni da kupim jer sam prepoznao klasičnu reklamu koja će je dovesti do većeg tiraža. Ono što hoću jeste da izrazim sumnju u namere onih koji su upleteni u celu priču bilo kao izdavači, pisci, ili akteri. Namera po mom mišljenju nije samo blaćenje jedne škole, već pre svega profit od prodaje knjige u kojoj se, koliko mogu da primetim, sem jeftinih opisa situacija u kojima se glavna junakinja sa profesorom ili više njih nešto kao pipka i štipka, ništa novo nema pročitati. Ako je i od marketinga, onda je mnogo. Ne bih pozivao tužilaštvo i policiju da istražuje istinitost sadržaja knjige, za tim nema potrebe. Dokaza nema, jer iako neki prepoznaju navodno o kojim profesorima je reč, nijedno konkretno ime nije navedeno. Moguće da je sve to izmišljotina. Ne bih da na kraju sve bude nalik situaciji iz Bara gde je pre trideset godina Bora Čorba analizirao pred borcima stihove „za ideale ginu budale“. Ovde nema budala, možda je samo u pitanju instrument teorije zavere kojim ćemo u nekom TV rijalitiju dobiti još jednu atraktivnu učesnicu.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.zenica24sata.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s