Ustanak (11. avgust – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Dinar se, za sada, hvala na pitanju, dobro drži. Odoleva. Nisam ekonomista i nije mi jasno zašto je to tako, ali kao običnom građaninu Srbije, prija. Doduše, stalno nam iz Narodne banke stižu informacije o tome koliko su prodali, odnosno kupili evra da bi sačuvali monetarnu stabilnost. Ne znamo kako to izgleda, ko tu kome kupuje ili prodaje, znamo samo da je mnogo teško i pored te kursne stabilnosti zaraditi koji dinar više na platu. E, tome je došao kraj. U belom svetu su se dosetili kako da zarade i to na evru kome čuveni euribor i dalje obara cenu na tržištu. Ne, nije u pitanju ulaganje u nekakve investicije, berze ili tome slično, već traženje četiri ista broja na novčanici od recimo dvadeset, pedeset ili sto evra. Dovoljno je da imate novčanicu čiji se serijski broj odštampan na zadnjoj strani, s desna gledano u vrhu, završava sa četiri ista broja, može i tri. Fotografišete novčanicu, a onda ponudite na aukciji kojih na internetu ima na mnogo web adresa. I čekate. Od pedeset evra možete od strastvenih kolekcionara dobiti i deset puta više, samo da imate sreću. Svi smo mi u bubnju, ništa ne brinite, samo nekoga izvuku a neko ostane celog života pa čeka. Tako je govorio Firga u Vrućem vetru, a onima koji ga poslušaju, vredi da uzmu sudbinu u svoje ruke, i budu strpljivi do nekog dečjeg rođendana kada obično padaju evri i dobro otvore oči. Menjači sigurno već znaju za ovaj trik, tako da se tu ovajditi nećete osim što ćete potrošiti dinare koji ipak i danas po srednjem kursu dobro stoje. Nije loto, ali vredi upotrebiti slogan: Nikad se ne zna! Otvorite oči, svanulo je. Bajke se dešavaju ipak negde drugde. Dobro jutro!

1

(Foto: flagpedia.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s