Ustanak (20. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

DUGOVEČNA CRTICA

Nedavno je svoj 107. rođendan proslavila, zvanično, najstarija Slovakinja. Na pitanja novinara, za svoju dugovečnost zahvalila je tome što je već 74 godine udovica, te nema ko da joj zvoca i da joj pije krv. Uz to, i sama ne pije, iako je radila celog veka u industriji alkoholnih pića. O dugovečnosti ljudi različito razmišljaju i odgovaraju. „Čili“ stogodišnjaci za svoje dobro zdravlje zahvaljuju različitim stvarima i zaista se o tome svašta može čuti.

Stariji tvrde da se nekada govorilo o kefiru kao čudotvornoj hrani. To na Tibetu. Kod nas se, u vezi sa time, zahvaljivalo kukurzunom brašnu kao zdravoj hrani čak se i na TV-u pokazivalo kako treba skuvati kačamak. Svež vazduh i mleko još uvek važe za bitne faktore. Dug život vam je garantovan i ako nema sekiracije. Pominju se u te svrhe redovno i rad u bašti, šetnje, kućni ljubimci, joga, čaša crnog vina jednom dnevno…

Sve ovo spada u neke standardne savete. Ali, ima i neobičnijih odgovora. Kao na primer odgovor 107-godišnje Slovakinje s početka teksta. Tako ispada da i nešto što se nema može zapravo dalekosežno imati dobre ishode i pozitivno uticati na naš život. Ne mislim ovde samo na „nemanje“ muža koji zvoca i maltretira. Mislim na mnogo toga. I to nas dovodi do neobičnog zaključka – budući da smo kao građani Srbije šampioni u „nemanju“ mnogo čega, možda još postanemo i dugovečna nacija.

Dobro jutro!

111

(Foto: Kiddles ‘N Bits, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s