Ustanak (7. jul – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Inercija i Baja Patak

Tko nema račun u banci, taj ne zna što je patnja. Parafraza čuvene rečenice iz “Lajanja na zvezde” i vođenje dece na zagrebački Velesajam vrlo lako je primenjiva u raznim životnim situacijama, pa i ovoj s bankama. Mislite, sve je u redu, nemam čak ni kredit, nemam dozvoljeni minus, samo želim da poslodavac zna kako i gde da mi pošalje platu, želim da mogu karticom da platim u prodavnici i da imam sigurnu „virtuelnu slamaricu“. Avaj! Ispostavlja se da, iznenada, preko banke čiji sam klijent (reklamu/antireklamu ću praviti na nekom drugom mestu i korisničkom servisu) počinje da se naplaćuje dodatna provizija ako karticom plaćam nešto u prodavnici ili u pošti. Dakle, na onu proviziju pošte kada plaćate račun na šalteru, meni nestade još više od 300 dinara. Po transakciji! Par dubokih uzdaha pa prepiska sa korisničkim servisom, ali tek onda ništa mirnija nisam. Kaže „Ivana“ iz banke, eto, za sledeći put ćeš znati, sa sve smajlijem koji namiguje. „Ivana“ očigledno voli svoju poziciju u kojoj nije klijent-smrtnik. Ugovor čitam od najmanjih do najvećih slova. Kako da znam da su aparati za plaćanje karticom u nekim poštama i prodavnicama podešeni tako da zapravo ispada da kada plaćam, bude kao da podižem pare preko druge banke? Zakukuljeno, zamumuljeno. Ustavni sud Rumunije a potom i EU nedavno je doneo prilično neprijatnu presudu za one koji su štedeli u švajcarcima; žao nam je, imali ste obavezu da računate na to da će moooožda, nekada, i franak da pukne. Mooožda i nekada, a možda i nikada. Na obavezu da budu finansijski pismeni i savršeno obavešteni, klijenti se pripreme kako znaju i umeju. A ne znaju i ne umeju svi isto. Banka nije drugar, iako su svi u njoj nasmejani i ljubazni (obično). A koliko god da svakodnevno sumnjate u banke i bankare, izgleda, nikad dovoljno. Zivkajte, tražite, zahtevajte, pitajte, zovite, razrešite, svaki dan. Kao što vas i iz banke zovu, pitaju, ljubazno zahtevaju, kada je u pitanju rata kredita ili minus na računu. I pre banaka, mogli smo da funkcionišemo. Ali one sigurno nisu otvarane iz filantropske pobude. Kada ovaj račun zatvorim, sledeći biram prema izgledu reklama; što dosadnije i nenametljivije, to bolje. Dosta mi je vitalnih penzionera koji se smeše sa plakata i lažnih tinejdžera koji sve rade „na klik“. Dosta mi je „superkul“ opcija i pogodnosti koje nisam ni tražila ali se naplate, ponekad, ne znaš ni kad. Dosta mi je naglašavanja toga da nemaju skrivenih naknada troškova za obradu kredita, kao da je to plus, što rade legalno! Ako vam se, a nadam se da neće i da nije, desi da se neprijatno iznenadite za par stotina dinara manje, pa opet za toliko, pa opet, i već vam postaje čudno, nemojte ćutati. Najbrutalniji režimi počivaju upravo na inertnosti.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s