Ustanak (12. oktobar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Kažu da je krenuo grip. Da li je svinjski, ptičji, ili magareći – to ne znam. Znam samo da je to onaj dosadni, jesenji, koji iznenadi pa čovek ne može da poveruje šta ga je snašlo. Kod mene u kući se desilo da je nekako po običaju, kao i svake godine, obolela nejač. Gužve u prevozu, rad u zatvorenom prostoru, neredovna ishrana i malo spavanja i eto kašlja, temperature, ležanja, čajeva, limuna, pa i antibiotika. Znam da to ne sme da se daje, ali ko će da izdrži a da ne tutne koju kapsulu detetu, pogotovu ako se zna s koliko muke smo je nabavili od tvrdoglave apotekarke. E, onda smo na red došli moja draga i ja. Prvo je nju nešto zagrebalo u grlu, pa je onda počela drhtavica, pa hladne ruke a vrelo čelo, bolovi u mišićima i zglobovima i naravno curenje nosa. Kako mi je saopštila šta je muči, tako sam i ja osetio iste tegobe. Bacio sam se odmah u krevet i zatražio brzo jedan čaj i vitaminski kompleks za pojačavanje imuniteta, onda debelo ćebe, jorgan i dva jastuka za pod glavu. Zatražio sam i tablet. Potom sam svoje simptome ukucao u Gugl, i naravno dobio internet dijagnozu širokog dijapazona: od nazeba pa sve do kancera daleko bilo. Odmah sam tražio toplu pileću supicu. Piše tamo da mora da bude pileća, niko ne zna zašto. Pošto nije bilo piletine, žena je otišla da kupi. Vratila se i dovukla, voće, povrće, piletinu i ostale potrepštine. Nakupovala je i vitamine, i sve moguće praškove u kesici i ja sam sve to popio. Možda sam se i otrovao, ali nema veze. Dok se kuvala supica, ona je pripremala veš za pranje, usisavala ceo stan, opeglala veš sa žice, pristavila i ručak, umesila kiflice, a onda sam ja zatražio svež sok od ceđenih narandži sa dodatkom đumbira. Odmah mi je to spremila, a onda sam se setio da bih mogao malo pire krompira za posle supice. A lepo bi mi došlo i malo piletine ali ne one kuvane, već samo da se malo baci preko tiganja, onako na suvo bez ulja da pregori. Uz to i mešana salata od sezonskog povrća, začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Sve vreme, žena ide po kući, pomalo zanosi u kretanju, a meni toplomer ispod miške. Neko mora da očita temperaturu. Ja ne vidim koliko me oči peku a i kolena bole. Trideset šest sa osam, pročita ona promuklim glasom. Eto, vidiš, kažem ja, počela je da raste. Da, tako je, smireno mi odgovori. Onda me upita da li je pametno da ručamo, pa da onda i ona malo prilegne, samo da se pokrije i zgreje i pokuša da odrema ako je moguće. E, tad sam osetio da sam baš pravo muško. Rekoh, pa lezi ti i pre ručka, samo ne znam kako ćemo gladni. Dobro ja znam kako je bolesnom čoveku koji je gladan. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s