Ustanak (3. avgust – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Ovo postaje zabrinjavajuće. Poludelo vreme ali i ljudi. Recimo, ove kiše koje su kombinovane sa povremenim sunčanim intervalima pravi su udar na srce i glavu. Ne može da se diše, pa dobro, šta sad? Ali da ne može da se kontroliše ponašanje, bes, agresija, i nepotrebna mržnja – e to ne mogu i neću da razumem. Taman smo kao prave komšije navijali za fudbalsku Hrvatsku, iako su doveli onog „njihovog“ da im peva na dočeku. Čak smo donekle razumeli da nije ni bilo očekivano da ih sačeka Ksenija Erker ili Alen Slavica, ali, ima toliko bendova ili pevača pa što baš on. Onda se nažalost desio Oliver, kad je ceo Balkan osetio tugu za ovim vanvremenskim umetnikom i uplakano gledao u veličanstveni prizor njegovog ispraćaja brodovima za Vela Luku. A onda se desila jedna benzinska pumpa u Srbiji, koju je demoliralo 200 navijača iz Splita na putu za Bugarsku. Osim što su ispisali Srbima dobro poznate simbole „ljubavi“, nije ih mrzelo da iz pumpe koju su demolirali natpisima takođe dobro nam poznatim, iznesu sve što se moglo nazvati hranom i pićem. Otišli su svojim putem za Bugarsku posle divljanja, ne razmišljajući da se tu u stvari, na mestu gde su obavili svoj pir, tajne službe postavile zamku. Sve čokolade, čips, krem banane, koka-kole, šveps, piva, viskiji, sevendejZi, i ostalo što su poneli sa sobom – obrađeno je specijalno osmišljenim tinkturama kojima se onaj koji ih proba pretvara u Srbina. Prvi simptomi su: počinje da piše ćirilicom, psuje majku hrvatsku, navija za Zvezdu ili Partizan, počinje da se krsti sa tri prsta, sprejom žrvrlja preko Torcidinih grafita, Dubrovnik proglašava srpskim, Oluju genocidom, a u konobi naručuje Cecu i Lukasa, prosipajući Karlovačko i Žuju, i tražeći samo Jelena ili Lava. Kupuje, to jest krade, samo domaće, srpsko. Ovo nije šala, već pokušaj da se naš urođeni smisao za humor suprotstavi bahatosti hrvatskih nazovi navijača koji su kao i svi drugi bili dobrodošli u Srbiju ali su to zloupotrebili i obrukali većinu finog sveta koji iz Hrvatske dolazi ovde. Uzalud sada i Kolindini zagrljaji i „isprike“ ako ih uopšte i bude. To, ako bude, neće sakriti bruku pred nama koji tako nešto ne bi nikad uradili ni u Splitu, ni Zagrebi niti bilo gde u svetu.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/Alexas_Fotos, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s