Ustanak (20. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

(NE)ZAGREJANA CRTICA

Kako se grejete ovih dana? To je pitanje koje vam možda do danas još niko nije postavio, ali evo, došlo je vreme da se pitamo o ovim aktuelnostima. Kalendarski, ima još čitav mesec do dolaska zime, ali čim se snize temperature, eto priče o grejanju prostorija.

Jer, stvarno, nikome tu nije isto, grejemo se kako se ko snađe. Oni što su domaćini u svojim kućama, sami odlučuju šta će, kako će i koliko, vrlo često se i snalaze kako mogu. A oni srećnici koji imaju centralno grejanje i plaćaju ga tokom cele godine, moraće da se povinuju odluci onih koji ih greju. Pa ako oni budu voljni da urade sve kako treba, u dovoljnoj meri, na vreme i pošteno, biće dobro. A možda i neće. Šta ako imate centralno grejanje, a u stanu vam je, u najboljem slučaju 20C? Nadležni će se opravdavati otrcanim odgovrima o tome kako vi ne razumete da je u stvari sve u redu i da je to što su temperature u vašim sobama niske u vezi sa starim zgradama, ili prozorima koji ne dihtuju. Oni koji imaju originalnije izgovore, verovatno će vam reći nešto tipa – kvar je u vašoj podstanici, jedna od dve pumpe ne radi i mi tu ništa ne možemo… I tako godinama. A vi biste baš hteli da vam zimi nije hladno i da grejanje za koje odvajate novac 12 meseci tokom zime stvarno radi. Tako obično ostaje sve kako je bilo – jedni se žale, drugi ne haju, terći i ne misle o tome. Ima i onih srećnika koji ne mare za veliku toplotu i zadovoljni su onim što imaju, ma koliko malo to bilo.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/ri, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s