Samo dobre vesti – 30. maj

piše: Zorana Pejić

Uprava jednog tržnog centra na Novom Zelandu, odlučila je da se otarasi tinejdžera koji, svakodnevno u slobodno vreme, „bleje“ u ovom objektu, tako što je preko ozvučenja puštala sporu i dosadnu muziku. Tinejdžeri su, inače, u ovaj tržni centar dolazili često pripiti, muvali se u grupama, bacali smeće okolo, dovikivali se, svadjali i crtali grafite po unutrašnjosti zgrade. Madjutim, klinci su posle ovog rekli da će doneti svoje uredjaje za puštanje muzike, pa će povesti odbrambeni rat protiv uprave tržnog centra. Za sad nema povratnih informacija o rezultatima bitke, ali od kada su batinu proterali iz raja, odraslima je teško da urazume tvz. raspuštenu omladinu. Kod nas se to, naprimer, oduvek rešavalo od malih nogu. Tako je na pitanje zašto je dobila batine, jedna devojčica odgovorila – mama mi je jednom rekla:  „Nije ti ovo dedina posteljina da tu piškiš kad ti hoćeš“!  I rešena stvar!

Jedan službenik Evropske unije, Grk Janis Ikonomu, tečno govori 42 jezika. Ta oblast ga zanima od pete godine, kada je počeo da ih uči, a kasnije mu je ovo interesovanje postalo prava strast, te se zaposlio u prevodilačkom odeljenju Evropske unije u Briselu. Kaže da kineski jezik, na primer, uopšte nije težak dok se sa madjarskim prilično namučio. Ikonomu se nije zaustavio na postojeća 42 jezika, nego u slobodno vreme uči još tri nova. Stvarno fascinantno ako ih nikada nije pobrkao, pa se nadam neki nesporazumi pojedinih zemalja, u odnosima sa Evropskom unijom, nisu nastali – zbog grešaka u prevodjenju.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 06 Rubrike iz programa 202, Samo dobre vesti i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s