Ustanak (21. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Cela Srbija od juče bruji o uklanjanju spomenika u Preševu. Komentari o akciji države kreću se od bezrezervne podrške, do sumnje u klasičnu političku trgovinu. Šta smo sada uspeli da postignemo? Da li je zaista kako tvrde političari pobedila država, ili dogovaranje istih na višem nivou? Da li je sve ovo odobrila Evropa u zamenu za… e, tu sad nedostaje pretpostavka – šta? Da li Srbija uvek mora da skupo plati i najmanju potvrdu da je nezavisna i suverena država, ili na svojoj teritoriji može da slobodno sprovodi zakone i Ustav? Uostalom, šta se čekalo do sada? Ko je uputio mig da je akcija legalna i legitimna stvar Srbije? Šta je država radila u trenutku dok su se vršile pripreme za postavljanje obeležja teroristima? Očigledno, gledala je kao baba koja se, dok je selo gorelo, češljala.
image3Ima li u ovoj zemlji savesnih državnih službenka koji će na svaki pokušaj podrivanja zakona blagovremeno reagovati u skladu sa svojim obavezama? Šta će danas biti posle protesta najavljenog za podne na kome će Albanci negodovati zbog odluke države da se simbol otvorenog neprijateljstva prema Srbiji i svim njenim miroljubivim građanima ukloni? Da li će opet biti spaljena neka srpska kuća na Kosmetu, porušeno groblje ili napadnut neki Srbin? Vreme je svedok da za svako nezadovoljstvo Albanaca u Srbiji najveću cenu plaćaju malobrojni Srbi na Kosmetu, u mestima gde je većinsko stanovništvo albansko. Za to vreme će se političari dogovarati , pregovarati, nagovarati, odgovarati i zagovarati, sve do rušenja nekog novog nelegalnog spomenika teroristima i poslednjeg Srbina na Kosmetu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s