Uranak (27. april – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Kada sam bila mala bila sam uverena da ratova više neće biti. Priče o njima bile su mi zastrašujuće i pomalo besmislene. Nekako mi se činilo da su sve te važne istorijske priče negde u davnoj prošlosti, i da živim u svetu koji je okrenut drugim stvarima. Prvi rat je došao u komšiluk, a ja sam i dalje bila daleko od odrastanja. I nisam ni slutila da je to tek početak onoga što je danas postala svakodnevica – da ću biti svedok velikih istorijskih odluka. Prvih previranja se gotovo i ne sećam. Samo znam da su nas iz osnovne škole pokupili i odveli na miting. I da su nešto važno govorili, o čemu, ubijte me ne znam. Ali znam da se svima život od tada promenio, i postao težak i komplikovan. I nikako da prestane. Eto, i juče smo gledali ceo dan raspravu o briselskom sporazumu. Od toga da je čista izdaja do toga da je najbolje što smo mogli da dobijemo. Uz, naravno, uobičajeno političko prepucavanje, koje samo podseća da novi izbori možda i nisu tako daleko. Da li sam razumela tačno oko čega su se prepucavali, i njihove argumente? Možete se smejati, ali nisam. To ne znači da ne znam o čemu se pregovaralo ili šta je u sporazumu. Samo, opet sam imala osećaj kao na svom prvom mitingu – neko mi govori da se nešto važno dešava, da prisustvujemo istorijskom trenutku, a ja se pitam zašto moram da stojim u masi i aplaudiram jednom ili drugom govorniku. I sada već znam da ovo, na žalost, nije taj istorijski trenutak sa happy and-om, već još jedna drama, kojoj tek prestoji kraj, jednog dana. A do tada, jedni te isti likovi. Koji nikako da odu.
Dobro jutro!
foto(foto: www.rts.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s