Ustanak (27. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Istorija nam je ostavila mesec mart kao jedan u godini u kojem se najviše sećamo tužnih događaja. Sve se nekako sabilo u taj mesec, ali sve nekako vezano za ubistva, atentate, ratove, proteste. Nije ni čudno što ovaj prolećni mesec, umesto cvećem, Suncem, buđenjem prirode ili sličnim vesnicima lepšeg vremena povezujemo sa ne baš lepim istorijskim obeležjima. Mesec mart je naročito povoljan za ratna dejstva, ako uzmemo u obzir da je ime dobio po rimskom bogu Marsu. Ne bih da se zadržavam na iznošenju činjenica ali i bez astrologije, zvezda Sunca ili Meseca, možemo mnogo toga  iz prošlosti jasno pročitati a pouke, ako smo mudri, sami izvući. Na današnji dan pre 73 godine, protestima su naši dedovi oborili Trojni pakt. Da li je ovaj čin ispravan ili ne, pitanje je za istoričare. Još uvek nema jedinstvenog stava o tom činu građanstva Srbije. U nekim istorijskim spisima ima podataka koji ukazuju na to da ni tada nije bilo ništa drukčije nego što je danas kada su prijateljstva i savezništva naroda u pitanju. Tako piše i da su taj puč, demonstracije i sve ono što je usledilo nekih 10 dana kasnije u stvari delo stranih sila. Malo su nas pujdali Englezi zato što su sami već ratovali protiv Hitlera, malo i Rusi sa druge strane želeći da odlože rat jer za isti još uvek nisu bili spremni. Srspka pravoslavna crkva i tadašnje patriotske organizacije oštro su se protivile potpisivanju sporazuma, smatrajući da je to veleizdaja jugoslovenske ideje i žrtava koje su pale za nju. Znamo epilog. Bombardovan Beograd, porušena zemlja, četiri godine krvavog rata, što sa fašistima što sa domaćim kvislinzima, pa onda dugi niz godina uzdizanja i ponovo posrtanje devedesetih, pa bombardovanje, pa promene, pa opet promene, pa sada crtanje novih granica na evropskom kontinentu… ima li kraja martovskim dešavanjima širom planete. Baš se odužio mart, i iako ima 31 dan, maltene za svaki ćemo datum naći nešto po čemu je zlokoban. Kad će već jednom taj april? Barem prvi, kad je Dan šale. Dobro jutro!
1(foto: sh.wikipedia.org , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s