Uranak (25. oktobar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Stiže još jedan, odlučujući udarac letu. Noćas ćemo preći na zimsko računanje vremena. Časovnike ćemo vratiti za sat vremena unazad. Kakva simbolika, juče nas je smrzla odluka UEFA a ubrzo za njom oprostili smo i od plata i dela penzija koje će ubuduće biti umanjene. Eh, da možemo vratiti vreme nekoliko godina unazad. Znali bi šta bi. Da je tako nešto moguće, ne bi juče premijer zdušno podržan ministrom finansija nevoljno objašnjavao Srbiji zašto mora da stegne kaiš. Kao iskusan lekar koji preporučuje amputaciju zbog gangrene, tako je i premijer obrazlažući nepopularne mere najavio da će one biti prvi uslov da koliko toliko zakrpimo budžet. To je jedini način da otvorimo disajne puteve Srbije kojoj omča dugova dobrano steže gušu. Svestan da će veliki otpor pružiti upravo oni koji su mu dali veliku podršku da promeni Srbiju, premijer sada pokazuje odlučnost da istera svoj plan i program. Baš njega briga za naredne izbore, već je spreman na poraz, ali tera svoje. Veliki posao je pred celom vladom koja takođe mora penzionerima, prosvetarima, zaposlenima u zdravstvu, policiji, vojsci, administraciji da dokaže da i sama štedi. Izražen osećaj za pravdu koji gajimo prenoseći ga s kolena na kolena biće ovoga puta posebno naglašen ukoliko primetimo bahatost ma kog oblika u vidu skupih nepotrebnih putovanja, putnih troškova, dnevnica, korišćenja državnih vozila u privatne svrhe, skupih stranačkih manifestacija ili nečeg sličnog. Osećaj za nepravdu juče nam se smrzao posle odluke UEFA da nam zbog prekinute utakmice protiv Albanije prizna službeni rezultat 3:0, oduzme tri boda, naplati sto hiljada evra i zabrani prisustvo publike na dva meča na domaćem terenu. Kažnjeni su i Albanci s sto hiljada evra, ali to i sa njihove strane izaziva proteste što nama ne znači mnogo. Opet smo naivno naseli na provokaciju, saglasni su analitičari. Neko bi po rečima našeg Advokata da nas ne gleda na evropskoj sceni fudbala. Još je prašina u vazduhu, a smrzavanje će potrajati. Smrzavanje ali pravo, osetili su građani zapadne Srbije jer je zbog nevremena nestalo struje. Oni nisu mogli da prate medije, što je juče bilo posebno dragoceno. Bar su na jedan dan uspeli da se sačuvaju od nerviranja. Međutim, struja je stigla tako da će i oni osetiti ciču zimu vremena u kojem živimo pa bilo im krivo il’ pravo. Svejedno je. Dobro jutro!

1(Foto: www.shanklinfc.co.uk, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s