Ustanak (4. maj – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Pre 35 godina, spiker Miodrag Zdravković najozbiljnijim i tužno zvaničnim glasom, saopštio je da je “Umro drug Tito”. Sa njim je, dalji događaji tako svedoče, umrlo i mnogo entuzijazma, ideja i “zlatnog vremena”. I kako kažu svi oni koji su živeli u to zlatno doba bivše Juge, nakon toga postajalo je samo gore i gore. Potom krenu priče kako se “nekada bolje živelo, sve je bilo kako treba, imali smo fabrike, letovanja, jogurt u trouglastom pakovanju, prkosili celom svetu, bili, bre, sila!”. Jedino što mogu da radim, kada slušam takve priče bivših pionira, veterana državnih firmi iz perioda punog sjaja, je da slegnem ramenima i kažem – ne znam. Ne živeh tada, nisam okusila sindikalne šunke niti zimovanja, a prva sećanja su mi baš od onda kad ode mast u propast.

1Ja se sećam samo te demokratije, protesta, više TV kanala, opozicije, praznih rafova i pasoša koji je retko kad i korišćen. A onda na sve to dođe neko s jugonostalgijom da kaže kako je sve bilo bolje “onda”. Verovatno. Mnoge činjenice idu tome u prilog, ali, istini za volju, mnoge baš i ne. Zlatna kula od karata, ispostavi se da je bila ta bivša velika država. Tri i po decenije kuka se kako sve propada, a ono kao da to samo od sebe radi. A mi gledamo situaciju sa strane i cokćemo. Ne mogu da budem uljuljkana u sećanja o nekadašnjim vremenima, jer je to zamka koja se desi ne samo u priči o politici, već i kada se prisećamo bilo čega što smo doživeli. Mozak je takav da profiltrira i umije od blata ono što doživimo pa kasnije prepričamo. Nekako kao predizborna kampanja. “Sećate se kako smo lepo zakrpili onu ulicu, posetili penzionere, napravili stoni fudbal 4 sa 4 da se igraju ljudi? He he, behu to lepa vremena…”. Ovo ne bi trebalo da opet bude rasprava o tome ko je u pravu, nego da, bre, ne kočimo same sebe više raznim nostalgijama koje, nit’ vode boljitku, nit’ daju snage da vratimo stanje na pređašnje.

Zato, dobro je ponekad, naročito kada živimo u “zlatno doba Interneta”, pogledati neki stari dnevnik; od pre dve nedelje, mesec dana, pola godine, 10, 20, 40 godina. Da mi razbijemo iluzije, ne filtriramo žabokrečinu koja je za nauk.

Dobro jutro!

(Foto: Screenshot video www.youtube.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s