Uranak (17. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Od ponedeljka na javnu raspravu ide novi Zakon o primanjima u javnom sektoru. Očekuje se da će se pred poslanicima, koji će ga verovatno i usvojiti, naći do kraja ove godine, a od početka sledeće i primenjivati. Zanimljivo je da će svi koji primaju platu iz budžeta Srbije biti raspoređeni u 60 platnih razreda, a neobično da će se za isti posao dobijati iste plate. To do sada nije bio slučaj. Ovo je samo ukratko prepričana vest objavljena u medijima, a koja, kad se malo istraže razlozi za donošenje novog zakona, predstavlja ohrabrenje za one koji nisu imali sreću da budu vozači u Narodnoj banci Srbije već, recimo u Ministarstvu finansija. Sećam se pre desetak godina da je čistačica u jednom javnom preduzeću imala duplo veću platu od novinara. To jeste bila nepravda, ali šta je bilo rešenje? Nismo svi mogli da budemo čistačice u državnim firmama dobro podmazanim dotacijama iz budžeta u koji smo svi uplaćivali poreze. Sigurno je da će ovo novo, kako ističu predlagači zakona, pravednije rešenje biti olakšanje za pola miliona zaposlenih u državnom sektoru, ali ako se uzme u obzir da će doći do otpuštanja viškova, stiče se utisak da će tek sada nastupiti jagma za radnim mestima u javnom sektoru. Neće se birati sredstva da se dođe do zaposlenja, koristiće se veze preko ujaka, stričeva i kumova, ali i stranaka koje će predstavljati prečicu za one koji umeju da se snađu. Neka je i metla, samo neka je državna a plata redovna. Da nam živi, živi rad uz nove platne razrede samo da ne bude da oni koji su imali manje i dalje imaju isto. Retki su oni koji su od zakona imali vajdu. Ali, hajde da prvo doživimo, preživimo, pa talasamo o zakonu. Još nije usvojen. Usput, biće izbora i to vrlo brzo. Samo da se zna. Javlja mi se.
Dobro jutro!
1
(Foto: profesionalnaastrologija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s