Ustanak (20. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

ZAHVALNA CRTICA

Rana je jesen i rano jutro, ono u kome se već mora upaliti svetlo da bi se videlo šta se radi. Na ulici je već odavno uključena rasveta, ali je magla, pa se jedva kroz nju probijam na putu do posla. Stigla je jesen, tu nema šta. Nema više onih vrućina zbog kojih smo se bunili. Uskoro će i zima.

I tako, dok pijemo prvu jutarnju kafu skuvanu na šporetu, i čitamo novine, proveravamo mejl ili slušamo radio, koliko puta se setimo da nam je to neko omogućio? Omogućilo nam je to, u stvari, mnogo ljudi. Od onih u fabrici koji su proizveli ono pomoću čega koristimo električnu energiju, do onih koji su se potrudili da sve to stigne do nas, ovako ili onako. Ali najveću zahvalnost dugujemo onom koji je učinio da struja uopšte postoji, ovakva kakvu je poznajemo. Čoveku koji je čitav život posvetio elektricitetu. Onom koji je odmalena maštao da protumači pojavu ovog fenomena u prirodi i da ga ukroti na našu dobrobit. Naravno, mislim na Nikolu Teslu. Slušamo se putem radija, takođe zbog njega. O svemu tome pisane su silne knjige, studije pa i crtice. Zato neću o tome da dužim već da podsetim samu sebe, za početak, a onda i ostale, da je nekada važno biti zahvalan. Zahvaljujući ovom pronalazaču, kako je sebe voleo da naziva, ili sanjaru, kako ga mi često zovemo, imamo ogroman broj pronalazaka, a sve zbog njegove ljubavi prema čovečanstvu. Lepo je da ga se setimo jednog običnog jesenjeg jutra bez naročitog povoda, onako, jer nas je usrećio.

Dobro jutro!

1

(Foto: sr.wikipedia.org)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu, 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s