Ustanak (10. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

U vreme kada je život produžen ali ne i poboljšan, zahvaljujemo medicini koja za mnoge bolesti ima odgovarajući lek. Lekovi su skupi, to najbolje znaju oni koji su bolesni, a bez dragocene terapije ne mogu da funkcionišu. Procedure za uvođenje novih lekova u upotrebu su veoma komplikovane i zahtevaju velika materijalna sredstva. Nije ni čudo da se mnogi okreću alternativnoj medicini, onoj koju narod vekovima unazad neguje zahvaljujući vidarima. Od lekovitih trava i čajeva mnogi su navodno ozdravili, a priroda koja nas je iznedrila i danas iznenađuje svojim produktima koji su moćni da izleče i neke veoma teške bolesti. Nedavno je otkriveno da jedna, skoro pa korovska, biljka leči veoma upornu i neprijatnu bakteriju kandidu i bolesti usne duplje. Zove se njivarica. Zasluge za otkrivanje njezinih lekovitih svojstava pripadaju Živku Stankoviću i Conki Stankov iz Kraljeva koji su primetili da je čaj od ove biljke, veoma prijatnog ukusa, a pritom i uspešno rešava mnoge tegobe u sistemu za varenje. Eto zamene za antibiotike koji su do sada bili jedini i prilično skup lek.

Nije to jedini slučaj. Samo je najnoviji. Čuveni melemi za opekotine ili lekovite vode koje ispiraju kamenje iz žučnih kesa i bubrega, korenje koje ublažava bolove i ubrzava zarastanje kostiju, čak i travke koje se navodno uspešno bore protiv simptoma leukemije veoma su jeftin dar prirode kojoj tako malo uzvraćamo. Umesto što punimo usta velikim rečima, grudi pesničimo nacionalnom ili geografskom pripadnošću, valjalo bi da pogled bacimo na biljni svet oko nas što nam u određenim situacijama može pomoći. Zakorovljene njive, zarasle šume, nepokošene livade, sve su to neiscrpni rezervoari zdravlja iz kojeg možemo da vidimo i materijalnu vajdu. Šta bi na zapadu dali za nemedicinske lekove za koje nam nedostaje samo zvaničan svetski priznat dokaz da su zaista lekovite i dragocene. Ulaganje u te međunarodne sertifikate odlična je šansa za pomoć drugima ali nama posebno. Toliko je ljudi bez posla koji bi mogli uz adekvatnu obuku da sakupljaju i obrađuju lekovito bilje. Eto šanse da promenimo stvarnost. Umesto da kukamo, okrenimo se prirodi, upoznajmo alternativu, produžimo život i kvalitetnije ga proživimo. Uostalom, na našoj zemlji lekovi takoreći sami niču, a na nama je samo da ih počupamo, preradimo i prodamo svetu u što je moguće lepšem pakovanju. Ne znam samo koju biljku da iskoristimo da promenimo svest i uključimo pamet.

Dobro jutro.

 

 

1

(Foto: cook13.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s