Ustanak (18. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Nedavno je bilo reči o tome kako bi status službenih lica trebalo dodeliti ljudima koji obavljaju naizgled neopasne poslove, a opet veoma rizične. Uglavnom su to zanimanja koja podrazumevaju rad sa ljudima, ili preciznije rečeno, agresivnim pojedincima. Sećamo se napada na vozače gradskog prevoza i njihovog zahteva da dobiju povlašćeni status jer su napadani na radnom mestu. Nije bilo malo slučajeva da su napadani nastavnici, profesori, prodavci, trgovci. Spisak bi potrajao i opet ne bi bio konačan. Svi su oni tražili status službenog lica, i to s pravom. Na radnom mestu su stradali medicinski radnici, neku su pretučeni a neki surovo likvidirani. Poslednji slučaj je iz porodilišta Narodni front u Beogradu gde je ginekolog napadnut od budućeg oca zato što je navodno nesavesno postupao sa njegovom suprugom, budućom majkom, a koja je na svoj zahtev napustila kliniku. Ovoga puta, srećom, napadač je naleteo na lekara koji je umeo da se odbrani, pa je dobio i po nosu. Rešenje ovog problema je ekspresno objavljeno u svim medijima – u svim bolnicama će ubuduće dežurati policija. Ne znam samo da li sada treba da svi tražimo od države da nam dodeli status službenog lica, ili da čekamo skrštenih ruku pa da vidimo šta će biti dalje. Ispalo bi tako da bi polovina stanovnika imala ličnog policajca koji bi im garantovao bezbednost na poslu, ulici ili stanu, ordinaciji ili gradskom prevozu. Možda je to dobro za veću uposlenost i rast zapošljavanja ali nije dobro što smo debelo zabrazdili u takozvano uzimanje pravde u svoje ruke pa sve rešavamo pesnicama ili oružjem. Od čekanja vajde nema, osim u slučaju onog tate nasilnika. On će čekajući rođenje deteta sačekati i suđenje za napad na lekara. Nadajmo se da mu sudije neće pronaći previše olakšavajućih okolnosti. To bi najmanja korist bila za dete koje će se tek roditi, a koje će ovaj nasilnik podizati i vaspitavati. Greške u vaspitanju i podizanju generacija decenijama unazad plaćamo sada. Ko nam je kriv? Deke i bake verovatno. Sad nam preostaje da samo gledamo rezultate njhovih grešaka.

Dobro jutro!

5

(Foto: www.lika-online.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s