Ustanak (10. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

(Ne)realna crtica

„Verovatnije je da živimo u simulaciji nego u realnosti. Šansa da živimo u realnosti je svega jedan prema milijardu.“ Ovo je izjavio Elon Mask, vlasnik „Tesla motorsa“. Pokušala sam da ovu konstataciju protumačim iz više uglova, i nije mi pošlo za rukom da je sasvim razumem. Ako sada živimo u simulaciji, šta je onda realnost i kakva sve ona može biti? Da li je lepša ili ružnija od ovoga u čemu smo sada, ako smo uopšte u realnosti, a jedan od najuticajnih biznismena na svetu, milijarder Mask, smatra da nismo. Ali, električni „Tesla“ automobili postoje, (verovatno u toj simulaciji) pošto su definitivno deo života autora ove izjave, koji očito veruje da živi u simuliranom svetu. Ovakve automobile, uglavnom, koriste imućniji ljudi na nama dosta udaljenom severno-američkom kontinentu. U trenutku i prostoru gde se ti automobili koriste, rezervišu se godinama unapred ako kupci procene da mogu da ga otplate. A mogu da naprave adekvatnu procenu jer su tamo ozbiljni socijalni i ekonomski disbalansi vrlo retki. Dakle, ko proceni da može da ima ovakav luksuzni eko-auto taj ga zaista i vozi.

Sve ovo je, evidentno, jako udaljeno od našeg načina života, funkcionisanja i navika, a duži period bez društvenih turbulencija u našoj realnosti ne postoji. U našoj realnosti se ne voze električni atomobili, realnost je ono što ćete videti ako upalite tv, na primer, i odmah vam je sve jasno, naročito u poslednje vreme. Ali, zanimljivo je da kada izgovorite reč „simulacija“ to deluje, nekako, nestabilnije i neodređenije od pojma „realnost“. Da li to znači da smo mi, u stvari, na sigurnijim nogama od njih koji žive u drugačijoj dimenziji (simulaciji)?

Eto, dokle nas na kraju može dovesti logičko zaključivanje. Nikad nisam volela logiku.

Dbro jutro!

1

(Foto: www.investopedia.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s