Ustanak (13. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

ČISTUNSKA CRTICA

Stiglo je letnje doba. Svetlost je jaka i sva nečistoća izdajnički se ogolela na suncu. Vide se prljavi prozori, prljavi zidovi, fasade, ulice, prljavi autobusi, trolejbusi, tramvaji… Zablistalo je samo ono što je čisto, a sve drugo pokazalo je svoje oronulo lice. Mnogo je ljudi, mnogo ulica, mnogo vozila. Kako se u velikom gradu izboriti sa nečistoćom i mora li biti ovako? Na prvi pogled odgovor na ovo pitanje izgleda težak, ali nije tako: četka i deterdžent čine čuda. Krpa takođe. Starom, dobrom kreču polazi za rukom da prekrije svakakvu prljavštinu. Onda kada prolazite glavnim gradom (koji odavno nije bio tako prljav) i „opali“ vas transfer blama što ga stranci u jeku sezone upravo takvim zatiču, deluje da pojedinac tu ne može mnogo učiniti. I, mada ima ko je zadužen za brigu o čistoći javnih površina, tu pojedinac nije bespomoćan. Vidimo da je nekima pošlo za rukom da srede velike površine i svima je lepo kad prođu pored njih, ili se tamo malo zadrže.

Realno, ko može da uživa u prljavštini? Možemo se još i zaraziti na ovaj način… Možda nije loše da malo zasučemo rukave i očistimo makar onoliko koliko možemo sami ili da barem nešto popravimo, obrišemo, uglancamo, doteramo. Makar da učinimo da se u autobusu može sesti na sedište bez posledica. Zato, dajmo svoj primer, počistimo svoju kuću (zgradu) i ispred nje, teško da ćemo se kajati zbog toga.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.gradskacistoca.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s