Ustanak (18. oktobar – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

Putarski prajd

Nije prošla nijedna godina bez stradanja radnika koji popravljaju i obeležavaju saobraćajnice. U Samostalnom sindikatu putara Srbije upozoravali su i ranije da je bezbednost njihovih kolega koji obavljaju radove pod punim saobraćajem ugrožena, a sada traže i izmenu pravilnika kako bi ih zaštitili. Deo ove inicijative, o kojoj su razgovarali i sa Udruženjem poslodavaca “Putar” je i zahtev da se majstorima dok obeležavaju put ili krpe rupe obezbedi asistencija policije, kao i da postupak obezbeđenja “gradilišta” bude obavezujući za sve firme.

Popravke na putevima odnele su već mnogo života, a poslednja u nizu nesreća dogodila se pre nekoliko dana, na autoputu Beograd – Zagreb, kod Kuzmina, kada je jedan radnik “Sremputa” poginuo, a drugi teško povređen.

Na primer, na trasi od Topole do Rudnika, gde se izvode radovi, stoji znak da je zabranjen saobraćaj za teretnjake, ali vozači kamiona za to ne haju. Putari kažu da se vozači upute ka Rudniku, a pošto je put uzak, radnici moraju da prekinu posao i da sklone mašine s puta da bi ih propustili.

Nisu samo radnici “glineni golubovi” za vozače kojima se, po pravilu, uvek žuri. U kraju u kom stanujem, ima nekoliko nebezbednih pešačkih prelaza, od kojih jedan vodi ka uključenju na autoput, a već pri skretanju, vozači se ponašaju kao da tu važi ono ograničenje brzine koje nije za naseljena mesta. Budući da ne možemo za svaku takvu deonicu da unajmimo policiju, ostaje nam da, poštujući pravila saobraćaja, kada nam je zeleno za prelaz, a vozačima uslovno zeleno za skretanje, zakoračimo nogom na zebru, pa šta bude. Deluje i poneki prekoran pogled, pokazivanje na semafor, ali sve uz dozu rizika. Uvek se setim snimaka koje širom Rusije, zbog haotičnog, gotovo “Divlji Zapad” stanja u saoraćaju, postavljaju tamošnji čuvari zakona iz građanskih redova. Recimo, ukoliko primete da bahati vozač baci smeće kroz prozor kola, jurnu za njim na motoru i vrate mu nazad taj otpadak. Ukoliko neki ruski vozač pokuša preko trotoara da zaobiđe saobraćajnu gužvu, oni ga presretnu i stave mu nalepnicu “prestupnika” i upozore ga da mora da poštuje pravila. To takođe može biti veoma opasno, jer nikad ne znate ko sedi za volanom, i ima li nešto sem trougla, dizalice i rezervne gume u gepeku, ako razumete.

Ako državni čuvari reda i zakona ne mogu baš sve da postignu, čini se da moramo mi. Ipak, takvi smo, da se mito smatra “znakom pažnje”, a bahatost kao “ulična pamet i snalaženje”. Ljudi vas gledaju kao nevešte i blesave ukoliko čekate na zeleno kada nema pešaka ni saobraćaja. Gledam i kako roditelji, babe i dede pretrčavaju ulicu držeći decu za ruku. Neće ih uvek biti, kao ni policajaca da nas zaštite u svakom trenutku. Da li je rešenje da svi nosimo fluorescentne prsluke sa blještavom porukom “ZELENO MI JE, SADA PRELAZIM”, ili ipak, malo više pažnje prema drugima u saobraćaju? Ako ste gnevni na loše puteve i produžene rokove, znate da u bahatoj vožnji ne leži rešenje.

Dobro jutro!

12

(Foto: zgexpress.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s