Ustanak (5. maj – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Kome smeta jak minimalac?
Početkom ove godine u Srbiji je povećana minimalna cena rada za 9 dinara po satu, i sada iznosi 130 dinara za sat rada. U proseku, „minimalac“ mesečno izađe 22.620 dinara. Prema procenama sindikata, 300 do 350 hiljada radnika prima ovoliku zaradu. Svi znamo da ih je i mnogo više koji primaju i manje od toga, a broj radnika na crno može samo da se nagađa. Neretko i poslodavci zahtevaju da se deo isplaćenog minimalca vrati firmi, ili njemu lično. Do sada smo imali dijagnoze i lepa obećanja o pojačanoj inspekciji, a sada imamo i izjave bogatih u Srbiji, koji kažu da je povećanje iznosa minimalne zarade zapravo – loše! Naime, na sebe je gnev građana navukao 32-godišnji Uroš Momirović, sin vlasnika „Mone“ i generalni direktor te kompanije, kada je javno, na Tviteru, objavio da tek uvećani minimalac, koji u Srbiji ne iznosi ni 200 evra, treba smanjiti. Kada takav savet dođe od bogatog naslednika roditeljske firme, u Srbiji može samo da izazove srdžbu, a reakcije su u slučaju Momirovića otišle i dalje. „Radi ti za minimalac“, „odrekni se ti svoje plate i doprinesi zajednici“, „smanji sebi, pametnjakoviću“, „a da radimo za džabe“, „daj Urošu dva sendviča“, „vrati tati sat“, „novi ministar finansija – Uroš Momirović, gazi marvu do kraja“… a blo je i onih vulgarnih. „Minimalac treba spustiti i ne dirati dok se nezaposlenost ne spusti ispod 10 odsto i ne dozvoliti da se ta zaposlenost ugrozi dizanjem“, tako je on napisao u spornom tvitu.

Čak su se i ekonomisti javili sa stavovima u kojima su donekle saglasni sa tim da povećanje minimalca znači i manje zaposlenih. Zašto bi poslodavac skuplje plaćao radnika, kada može da za manje para „sredi“ to sa inspekcijom, braćom i burazerima, i lepo ima mašineriju smenjivih neprijavljenih radnika?

Gladnog stomaka se teže rasuđuje, ima se snage tek za šturo gledanje popularnih TV kanala i čitanje jeftinih a tiražnih novina. Većina njih koji i radi za minimalac nije ni pročitala spornu izjavu na društvenoj mreži, ali zna muku. Kakav čovek je poslodavac, to najbolje zna radnik. A da li taj nadređeni zna i kakav je čovek taj radnik? Češće je slučaj da se ni ne zanimaju za to, bitna je norma i redovan dolazak. Možda, ako mu ta mala plata ni ne pokriva sve potrebe, možete da mu ponudite masažu u svom spa centru, vikend u nekom od hotela koji poseduju na Zlatiboru ili gde već, besplatan ručak? Toga se nisu setili. Ili i jesu, ali, brate, mnogo je to za običnog šljakera! Baš zbog toga, takvi poslodavci su obični baksuzi. Kad budu tvitovali o tome kako su ponosni na svoje radnike, neće više filozofirati o doprinosima.

Dobro jutro!

(Foto: cbn.co.za, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s