Ustanak (11. maj – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Slušam juče u autobusu jednu ponosnu baku kako priča o svojoj unuci mezimici, za sada jedinici. Objašnjava tako ona svojoj saputnici kako se danas rađaju pametna deca i da sa njima mora mnogo da uči. Njena unuka Mara od samo godinu i po dana već ume da se smeje reklamama na televiziji. Gleda i crtane filmove. Čim ugleda Pepeljugu ili Snežanu počne da guče i da se raduje. One prasiće i crviće ne može da smisli. Odmah se ljuti i menja kanale. Odavno već koristi daljinski, sama bira šta će da gleda. Nema, dete je veoma pametno i talentovano za sve… Opasna je Mara, mislim se ja, a još opasnija njena baka koja kaže da je uspela da je nauči da stoji u mestu mirna kao bubica kad nešto pogreši i obavezno mora da kaže da je kriva i da se izvini. Prohodala je još sa sedam i po meseci. Od oca uzima mobilni telefon i odmah kaže „alo!“ Portiklicu sklanja sama čim pojede kašicu. Zna da kaže „supa“. Ali, to kaže kao velika. Ne mazi se i ne šuška dok govori. Slušam ja tu baku, bogme sluša je sa dozom nepoverenja, ali ćutke, njena saputnica, i verovatno se kao i ja pomišlja čemu sve to? A onda iz nje progovori probuđena sujeta. Naš Miloš je pričao sa godinu dana – sve! Znao je da šutira loptu pre nego da prohoda. Eno ga sad u petlićima, ne znam kako se zove taj balon gde igra. Tu sam se već isključio i postavio sebi neka pitanja. Da li postoji dete kojem nisu izrasli zubi? Svako zdravo i pravo dete prohoda, neko ranije, neko malo kasnije. Svako dete progovori, nauči da koristi četikicu za zube, pribor za jelo. Pa šta je tu senzacionalno, osim isticanje nečega što i nije neophodno sem u jednom slučaju – kad pokušavamo da se drugima predstavimo važnijim nego što to jesmo. Užasno me nervira treniranje mališana, koji jedva da hodaju ili nešto malo govore, da budu spremni da u datom trenutku pred „nekim“ pokažu sve šta znaju. Mnogi su talenti u muzici, sportu, recitovanju ili slikanju propali upravo zbog tih prozivki da se pokažu i dokažu pred gostima, komšijama, rođacima. Sve je stalo samo deca rastu, a rastu i naši kompleksi zbog neostvarenih ambicija, bilo vlastitih, bilo naših roditelja koji sada u unucima vide šansu da još za koji detalj poprave sliku o sebi koju žele da projektuju okolini. U to ime, pustite decu da rastu na miru. Naučiće već nekako sami „gde to zeka pije vodu“. Govorim iz iskustva.

Dobro jutro!

(Foto: Dejan Grujić, privatna arhiva)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s