Ustanak (4. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

RODNO OSETLJIVA CRTICA

Dobro jutro danas vam žele: vojnikinje, vodičice, lovice, jorgandžinice, kovačice, psihološkinje, atašeice i jatačice. Ako niste razumeli, ovde je reč o rodno osetljivom jeziku koji će ubuduće biti posebno kontrolisan u medijima, kako se žene ne bi uvredile ako njihovo zvanje predstavite u muškom rodu.

Da li su kovačice, kao pandani kovačima, uopšte postojale? Verujem da ih nije bilo puno, a ako ih danas, možda ima više, brka će ih sa mestom u Vojvodini. Moguće da je bilo žena koje su pomagale u kovačkom poslu, ali verujem da njima baš i nije bilo važno kako ih zovu. Uostalom, teško je neko hteo da ih vređa ili da se zamera tako snažnim ženama. S druge strane, uverena sam da je bilo mnogo žena koje su nesrećnim sticajem okolnosti bile prinuđene da gase požar. Ne verujem da bi im smetalo ako bi ih tom prilkom nazvali vatrogascem umesto vatrogaskinjom.

Jesmo li zaista iscrpli sva sredstva u borbi za rodnu ravnopravnost kad moramo da pribegavamo ovakvim veštačkim načinima? Čini mi se da je ravnopravnost mnogo više od naziva zanimanja u ženskom rodu. Kad bismo začeprkali po privatnim životima i životima uopšte, videli bismo da jači često dele pravdu na način jačih. Tako i lovice, i atašeice dobijaju, po pravilu manje plate od svojih muških kolega. Ređe ih zapošljavaju jer će naneti štetu budžetu firme kad počnu sa trudničkim i porodiljskim bolovanjima, i tako dalje… A što se jezika tiče, i njega neko mora da brani. Pa, ako već treba da smišljamo nove reči, bilo bi bolje da to činimo tako da nam one bar budu prijatne uhu, ako već treba da se dičimo njima. No, ostavimo to akademicima i akademkinjama.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s