Ustanak (23. oktobar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

Odakle to smrdi?

Znate kako na izborima za Mis, kada pitaju devojke šta žele, sve kažu – „mir u svetu“, i „da nema gladne dece“? Taj kliše je naravno već izlizan i retko ga se i spominje, ipak, u političkim kampanjama ništa nije suvišno.
„Staćemo na kraj korupciji, nepotizmu, bogaćenju kriminalaca, lažnim diplomama i sumnjivim ugovorima, podići ćemo privredu na jake noge, radiće fabrike, ispitaćemo loše privatizacije…“
Bolje da su rekli samo mir u svetu.
Ipak, nije da ne ispunjavaju obećanja. Samo, zalogaji su manji. Nije baš kažnjavanje korupcije, možda samo kajanje što su uopšte i rekli istinu. Nije baš kraj nepotizma, nego nisu preko veze stigli samo oni što su rod, još neki su uspeli.
Tu je i usaglašavanje sa regulativom EU. Pa nije baš skroz, ali plašite neprijavljene podstanare da ćete ih odati poreskoj i novom steč… prinudnom upravniku. Mora se stati na kraj bahatom neplaćanju poreza za nemanje svoje nekretnine! Reciklaža? Nema problema, iznad, ispod zemlje, ma lebdeće ako treba! Šta kažete, ne može baš da lebdi smeće, smeta ljudima i onda tu dođu komunalci, ko to još želi… a i ne može smeće tek bilo ko da uzima! Tako je, da uzima. Postoje legalni i nelegalni sakupljači sekundarnih sirovina, a ovi drugi su već počeli da budu kažnjavani. Čuvari smeća patroliraju po Novom Sadu, i kažu, već je bolje posle samo dve kazne. Niko nezakonito ne raznosi, ćar od reciklaže konačno ide sve više u ruke državnom preduzeću. Gradska imovina se ne uništava, čak se svaki njen delić svečano onako predstavlja, da bude spaktakl svaki dan, a ne đubre na TV-u i ulicama!
Procenjuje se da oko dve hiljade ljudi samo u Novom Sadu živi od sakupljanja kartona, stakla, limenki i drugog, još skupljeg sekundarnog materijala. Znate li vi koji je to mobilizatorski potencijal?
Dragi pošteni direktori, članovi upravnih odbora i menadžeri državnih i javnih preduzeća, teško je nadmetati se sa konkurencijom, zar ne? Ah, čekajte, pa vi nemate tako nešto. Iako vam odnošenje smeća i sve propratno plaćamo mesečno nezavisno od količine đubreta, izgleda da je đubre za vas još jedan izvor zarade. Sad mi je i mnogo toga jasnije, kako sa tako malo reciklažnih pogona, imamo još mesta za svakakvo smeće? Lepo, rasporedilo se.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s