Ustanak (7. decembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Zamislite samo šta se to u obilju događaja dešava u Beogradu ovih dana. Domaće životinje na kolovozu! Užas, katastrofa. Tako je javnosti predstavljena ova doduše neobična pojava u vreme kad smo zaboravili ko smo i odakle smo stigli u Beograd. Svinje, ovce, konji ali i magarci i koze samo su neke od životinja koje smo još zimus viđali na Konjarniku. U Borči je bilo i strašnih divljih zveri, da ne kažem svinja. Nije nam bio problem što ih građani viđaju u blizini okretnice tramvaja ili autobusa. Zašto je to danas slučaj, samo se pitam. Početno oduševljenje urbanih posmatrača je nestalo onog trenutka kada je stiglo proleće, pa onda leto a znate kako to ide sa porastom dnevne temperature. Životinje i ne biraju šta jedu, a ni gde će da obave svoje potrebe, pa je to nenaviknutim nosićima zasmetalo. Desilo se i da je konj i to potkovan, izletao pred automobile u pokretu pa je i to bila prilika da se neki vozači preznoje i smrznu u isto vreme. Reagovali su nadležni brojnim upozorenjima da se domaće životinje zbrinu adekvatno i čuvaju daleko od naselja. Međutim, od toga nije bilo koristi jer su se krave, svinje, konji i magarci ponovo prošetali štraftom. Baš pre neki dan koza i konj mirno su prešli Ustaničku ulicu, malo je falilo da pogode pešački prelaz i pređu na crveno. Pa, što bi rekli neki Beograđani, kakvi se sve konji i koze šetaju našim pistama, i paradiraju ekranima, ovi pravi, domaći primerci, pojave se i prošetaju kao gospoda. Imaju meru, pa ih viđamo tek povremeno. Možda samo tako i na taj način šalju svima nama poruku da dobro razmislimo da li smo zaboravili ko smo u stvari i kakva nam je suština. Mnogo je ova pojava uzburkala deo javnosti, ne znam samo kako ćemo sad da je smirimo. Možda, kolektivnom posetom nekom poljoprivrednom gazdinstvu u akciji pod nazivom „Selu u pohode“. Da se malo podsetimo i priviknemo.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s