Ustanak (21. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

Na današnji dan, pre 90 godina, tada mlađana „Politika“ objavila je prvi put dečju stranu u okviru svog dnevnog lista. Bio je to pokušaj, vreme će pokazati veoma uspešan, da se tadašnja deca nauče čitanju novina, ali pravih. Skromno za prvi broj na toj strani bilo je mesta za promociju jednog dečjeg orkestra, nekoliko priča, crteža i enigmatskih mozgalica. Izgleda da nije slučajno izabran baš ovaj dan za takav istorijski iskorak u srpskoj štampi ako se uzme u obzir podatak da je danas i Svetski dan maternjeg jezika. On je proglašen 1952. godine, uz podatak da se u svetu prepoznaje i govori skoro šest hiljada jezika a prema prognozama, do kraja 21. veka više od polovine njih će odumreti. Nivo jezičke kulture i pismenost u Srbiji veoma slabi, upozoravaju lingvisti. Ništa zato, enigmate su nam na visini zadatka. To je potvrdila informacija koja nam je stigla nedavno iz Kikinde. Taj banatski grad je okupio mlade enigmate iz celog sveta i dao im šansu da se takmiče u znanju iz četiri društvene oblasti na Svetskom prvenstvu u kvizingu. Tako je student prava Mateja Vukmirica bio pobednik u omladinskoj, a srednjoškolac Aleksandar Selimović u juniorskoj konkurenciji takmičenja enigmata koje je Kikindu svrstalo na mapu gradova 50 zemalja sveta gde je u istom trenutku održavano testiranje kandidata. Nije mala stvar biti znalac, a ni novinar u Vojvodini gde se danas obeležava dan poslenika javne reči. Uz sve to može da ide i promocija naših severnih krajeva za koje nam trebaju turistički vodiči koji će takođe danas u celom svetu obeležiti svoj dan. Bilo kako bilo, dok nam je dobrih novina i novinara, biće prostora za turističku promociju svih krajeva Srbije o kojoj će pisati pismena deca koja su svoj novinarski poziv prepoznala u štivu koje im je posvetila Politika i ne samo taj, nego svi oni listovi koje ne zanimaju rijaliti zvezde i njihove bahanalije, već trajne vrednosti koje možda nisu komercijalne ali su nam svakako preko potrebne. Znanje, mudrost, kvalitet, ponos i čast što nismo posegli za instant rešenjima globalne estetike neka nam danas budu putokaz ako nas neko priupita možda kuda ćemo dalje. Dobro jutro!

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s