Ustanak (12. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Predlog zakona o poreklu imovine biće pred poslanicima Skupštine Srbije tokom tekućeg, prolećnog zasedanja. To je najavila resorna ministarka i tako podstakla obične ljude da počnu da razmišljaju ko će se naći pod udarom zakona. Svi, niko neće biti izuzet, odgovaraju u glas političari predlagači, ali i pojedini poslanici koji jedva čekaju da napokon budu otkriveni i sankcionisani svi koji su decenijama pljačkali i iskorišćavali ovu državu i ovaj narod. Ima ih, nije da se ne zna ko su oni. Srbija zna ko je sve u „ona“ vremena iskoristio šansu i od golje postao ugledni kontroverzni biznismen. Bilo je dovoljno imati nekoga ko je mogao da pruži pravu informaciju o kursu, bankrotu preduzeća ili licitaciji na kojoj se niko neće pojaviti. Za fiktivne pare se otkupljivalo ono što je ostalo još od Titovih vremena i odmah pretvaralo u avione, jahte, luskusne vile i takozvane kompanije. Naučili smo još tada, početkom devedesetih, za termin „pranje para“. Radnici, bolje reći potlačeno roblje, bez prava na staž i sve benefite koje to nosi sa sobom, radili su za sto ili dvesta nečega, i nadali se da će država da reši to što nisu godinama ostvarili ni dan staža. E, sad kad je država rešila da stavi tačku na pljačku, nadamo se srčano i iskreno bez popuštanja, javljaju se neki glasovi koji ukazuju da se odredbe zakona kose sa Ustavom, da nije moguće primenjivati ga unazad, i da će pretraga baze poreskih obveznika ugroziti prava uglednih građana na zagarantovanu privatnost. Nije, nego se oni što već nalaze mane zakonu verovatno kao svojevrsni advokati po plaćenom poslu, ističu ispred onih koje će taj zakon da zakači. Baš me zanima šta će na kraju da bude kada se ustanovi da su pred zakonom svi jednaki, ali da ima i onih jednakijih. U tom slučaju, džabe smo krečili, to jest, pisali i usvajali zakon kojim oteto treba vratiti onome kome i pripada – državi, pa i narodu. Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/klimkin, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s